Sunday, September 12, 2021

Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

Internetiviirused ja interneti kuritarvitamine

Arvutite kasutamine pahatahtlikel eesmärkidel ulatub juba esimeste arvutivõrkude aega. Tuleb tõdeda, et arvuti on tööriist, ning kas teda pruugitakse heal või halval eesmärgil, sõltub kasutajast endast. Arvutivõrgud pakuvad oma laia haarde tõttu potentsiaalsetele kurjamitele palju sihtmärke. Võib mõelda: mida võimsam ja potentsiaalsem on tööriist, seda suurem on risk, kui teda väärkasutatakse.

Arvutiviirust kui nähtust nägi ette juba John von Neumann 1949. aastal, kui ta kirjeldas programme, mis võiksid ennast arvutites kopeerides levitada. Selliste programmide sarnasust bioloogiast tuntud viirustega kasutas esimesena Fred Cohen, kes kirjutas neist oma 1984. aasta uurimuses. Selleks ajaks oli selletaolisi programme juba tehtud. Esimene arvutiviirus kandis nime "Creeper" ja ta loodi 1971.aastal. Viirus levis tolleaegse ARPANET-i arvutites. Nakatunud arvutite ekraanidele kirjutas viirus “I’m the creeper, catch me if you can!”. Looja Bob Thomas sõnul oli Creeper loodud eesmärgiga demonstreerida isepaljuneva programmi võimalikkust.

Arvutitehnoloogia laiem levik 80ndatel pakkus ainest ka kirjanikele. William Gibsoni 1982. aasta romaan "Neuromancer" toimus maailmas, kus raamatu kirjutamise ajal alles lapsekingades internet oli juba ülemaailmne ja kõikehõlmav. Visionaarne raamat aimas ette selle digitaalse maailma hõlmamatut keerukust, aga ka kurjategijaid, kes seal tegutsevad. 

Mida arenenumaks internet ja infotehnoloogia on muutunud, on paratamatult tekkinud ka uued küberkuritegevuse liigid. Kübervaluuta levik on kaasa toonud sellise pahavara leviku, mis kasutab nakatunud seadmeid eri valuutade kaevamiseks. Internetile iseloomulik detsentraliseeritus on võimaldanud luua musta turu, mille läbi korraldada ebaseaduslikke tehinguid. Ka on tekkinud küberväed. 

Kuigi internet pole enam "kaardistamata maa", mis ta kunagi oli, ei puudu tast kunagi ohud.

Allikad: 

http://all.net/books/virus/index.html

https://www.exabeam.com/information-security/creeper-computer-virus/

Usenet - foorumite eelkäija

Üks mu enimkülastatavaid saite internetis on Reddit. Redditi struktuur võimaldab luua eri teemadel alamredditeid, kus kasutajad jagavad teemakohaseid like, pilte ja muud asjakohast. Reddit võimaldab leida oma huvidele vastavat infot ja ka teisi, kes jagavad sarnaseid huve. Oma populaarsusega on Reddit hakanud välja tõrjuma foorumeid, kes varem täitsid sarnast eesmärki - koondada samade huvidega inimesi.

Foorumite eelkäijaks ja ka interneti populariseerijaks võib pidada Useneti, mis toimib tänapäevani, kuid on nüüdseks oma tähtsuse minetanud ja on just iseloomulik interneti varasemale perioodile. Useneti idee peale tulid 1979. aastal Duke'i ülikooli tudengid Tom Truscott ja Jim Ellis, kes koostöös Steve Belloviniga realiseerisid programmi, millega vahetada arvutite vahel sõnumeid. Useneti eripäraks oli see, et sellega sai liituda igaüks - vaja oli vaid Unixiga masinat ja telefoniühendust. See eristas seda ARPANET-ist, mis oli USA valitsuse poolt rahastatud ja piiratud ligipääsuga. Useneti uudistegrupid koondasid sarnaselt hilisematele foorumitele teatud teemade sisu, mis kõikusid seinast seina. Ka tekkisid Usenetis mitmed praegu üldtuntud terminid, nagu "troll" või "surfama". Kõik see näitab, et Usenet oli laiatarbelise interneti ja ka seal tekkiva kultuuri teerajaja.

Allikad: 

https://firstmonday.org/ojs/index.php/fm/article/view/608/529
 
https://today.duke.edu/2010/05/usenet.html

https://thehistoryoftheweb.com/the-importance-of-being-on-usenet/

No comments:

Post a Comment

Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Küberturbe valdkond on suur ja lai, aga lugedes nädalateema alla kuuluvate ohtude kategooriaid on ainult tehnoloogilise iseloomuga ohte vähe...