Sunday, October 31, 2021

IT juhtimine ja riskihaldus

Elon Musk

Viimastel aastatel on mulle IT maailmast ja laiemalt tehnoloogiasfäärist kõige enam silma jäänud Tesla, SpaceX-i, NeuraLinki, Paypali ja muude firmade asutaja Elon Musk. Musk paistab silma oma lennukate ideedega, mida ta oma firmadega proovib ellu viia. Teiste IT liidritega võrreldes kasutab Musk suhtluses ja avalikus elus filtreerimata stiili, mis läheb kokku tema suurejooneliste unistustega ja jätab tast ekstsentrilise ilme. Näiteks on ta käinud Joe Rogani podcastis, kus pruukis koos saatejuhiga kanepit, ja isegi on ilmunud mängurist juutuuberi Pewdiepie kanalil. Või näiteks müüs ta leegiheitjat.

Liidrina ongi Muskile omane olla elust suurem tegelaskuju. Tal on pikaajaline plaan jõuda Marsile, aga peale kosmose valdkonna tahab ta revolutsioneerida paljusid muidki alasid. Visionäärina peab ta olema võimeline teisi panema uskuma enda ideede realiseeritavusse. Ka on tal omadusi teistest stiilidest. Tal on vaja oma eri ettevõtetesse eri oskustega inimesi ja ta kannustab kõiki andma endast parima, mis on omane coachile. Tema eesrindlikud ideed ja autoriteet oma firmades on karakteristlikud arengumootori stiilile.

Jack Dorsey

Jack Dorseyt tuntakse ennekõike Twitteri asutajana. Kuigi Twitter on ülimalt populaarne suhtlusplatvorm, ei ole selle looja nii silmapaistev, kui teised IT valdkonna suurkujud. Peale Twitteri on ta loonud Square'i, aga erinevalt näiteks Elon Muskist, Facebooki, nüüd juba Meta Mark Zuckerbergist või Amazoni Jeff Bezosest ei ole ta arengumootori aspekte kätkev juht, vaid ta on tagasihoidlikum. Siiski, kahe suurfirma asutamine on vägagi märkimisväärne.

Jack Dorseyl on minu arvates coachilik juhtimisstiil, mis seletab tema väiksemat profiili. Ta peab oluliseks enda töötajaid, keda ta püüab motiveerida ja julgustada. Ta usaldab oma töötajate ideid, aga samas teeb ta lõppotsused ise. Dorsey usub, et enda töötajatega vabalt suheldes tekivad neil parimad ideed. Twitter kui platvorm ise keskendub pigem samuti pigem kasutajatele, andes neile võimaluse end väljendada, mida võib vaadelda edasiarendusena Dorsey rohkem avatud stiilist. 


Kasutatud allikad:

https://www.space.com/18849-elon-musk.html

https://www.businessinsider.com/ex-tesla-employees-reveal-what-its-like-work-elon-musk-2019-9#hes-very-energetic-10

https://financhill.com/blog/investing/jack-dorsey-leadership-style

https://www.forbes.com/sites/ericsavitz/2012/10/17/jack-dorsey-the-leadership-secrets-of-twitter-and-square/?sh=57832dc85e2b

No comments:

Post a Comment

Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Küberturbe valdkond on suur ja lai, aga lugedes nädalateema alla kuuluvate ohtude kategooriaid on ainult tehnoloogilise iseloomuga ohte vähe...