Sunday, October 3, 2021

Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

Olen varem kuulnud nn. netiketist, kuid pole süvenenud selle täpsetesse punktidesse. Kui need läbi lugesin, leidsin, et nagu internetis on kogukondi seinast seina, varieerub nendest reeglitest kinni pidamine tunduvalt. Kindlast vaatepunktist vaadatuna tundub ka, et interneti reeglitest rääkimine on päris lootusetu üritus. Vähemalt oleks see tüütu, kui mingi klikk kasutajaid oleks nendest reeglitesse murdumatult kiindunud ja teeks oma kohustuseks nende reeglitega pinda käia. Need reeglid on pärit interneti algusaegadest, kus ilmselt oli suhtumine interneti suhtes teistsugune kui praegu, kuna kasutajaskond oli piiratum ja koosnes peamiselt entusiastidest. Lühidalt: netikett on idealistlik ja inimesed kalduvad käituma, järgides isiklike motiive. Näiteks 9. reegel. Oma võimu kuritarvitamiseks leitakse ikka põhjuseid ja üha enam ei riku seda reeglit mitte ainult kasutajad, vaid veebisaidid-firmad ise. Aga siiski on igal leheküljel oma teatud stiil ja reeglid, millest lugu peetakse. Ilma kirjutamata reeglid ilmuvad välja kõikjal. Niiet võibolla: kivisse raitutud 10 reeglit, millest kõigest hoolimata kinni pidada? Mitte kõige targem. Aga spontaanselt tekkivad reeglid sobivad parimalt just kindlatele kogukondadele. 

Näiteks 4. reegli andmekasutuse punkti leian olevat vananenud. Internetiühendus on saavutanud sellise taseme, kus meediat nagu filme ja mänge on praktilisem levitada üle interneti kui füüsilisel kujul, sotsiaalmeedias domineerivad videopõhised platvormid nagu TikTok ja striimide vaatamine on populaarne ajaviide. Ilmselt ei küündi tavakasutaja interneti võimekus selleni, kus ta peaks muretsema, et kas kaaskasutajad saavad tema sisu vaadata. Pigem seab piirid ette kasutaja üleslaadimise võimekus kui vastupidi. Ja kuigi on mõistlik vältida loomast sisu, mis on laialivalguv või millel pole suurt tähtsust, on tänapäeval targem ise filtreerida seda, mida sooviks tarbida või mida mitte. Mitte kellelegi ei meeldi kõik, mis internetis saadaval. Mis valguses oleks vaadatud varastel 90ndatel tunde vältavaid suuremahulisi podcaste või striime?

Kõige rohkem meeldib mulle 6. reegel, mis kutsub üles inimesi oma teadmisi teistega jagama. Seda polegi vaja üles kirjutada, veel vähem tuletada meelde, et selline reegel on olemas. Kõigile meeldib jagada seda, millest nad huvi tunnevad või milles arvavad endas teadjad olevat. Internet on uus Guternbergi trükipress, mis annab kõigile võimaluse just selleks. Ise kasutan internetti tihti õppimisel, programmeerimise asjus näiteks on üldtuntud StackOverflow, matemaatikas leidub YouTubes õppevideosid ja nii edasi. Internetist leiab vastuse kõikvõimalikele probleemidele. Isikliku poole pealt kasutan Redditit ja kui keegi näiteks esitab seal mingi küsimuse, millele ma oskan vastata, siis jagan oma teadmisi või arvamust. 

Kokkuvõtteks arvan, et kuigi netikett on hea idee, siis selle järgimist ei saa kuidagi tagada. Ka on vaja reeglid üle vaadata, arvestades tänapäeva interneti kuju. Aga selles on mõtted, mis kehtivad ka tänapäeval.

No comments:

Post a Comment

Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Küberturbe valdkond on suur ja lai, aga lugedes nädalateema alla kuuluvate ohtude kategooriaid on ainult tehnoloogilise iseloomuga ohte vähe...